Olen Anne Puolakanaho, psykologi (KEHKA-erikoispsykologi) ja tutkija (PsT). Tunnen myös mindfulness sekä hyväksymis-ja omistautumisterapian (HOT) käytännöt ja omaan jooga sekä tärinäterapeuttisia (TRE) taitoja.
Olen tutkinut mindfulness- ja HOT-harjoitusten hyvinvointivaikutuksia nuorilla ja aikuisilla. Tuloskset kertovat että taidot lievittävät mm. nuorten kokemaa stressiä ja aikuisten työuupumusta sekä lisäävät kykyä kohdata haasteellisia asioita.
Nuorten stressiä käsittelevä tutkimus on luettavissa osoitteessa https://link.springer.com/article/10.1007/s10964-018-0973-8 ja työuupumustutkimuksen loppuraportti on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6562-4
Mindfulnessilla viitataan kykyyn olla tietoinen ja läsnä hetkessä. On hyvin tavallista että omat mielessä pyörivät asiat estävät tämän: mieli pyörittää ihmistä eikä päinvastoin. Seuraukset näkyvät kuormituksena, huolina, stressinä ja uupumuksena. Mindfulnessiin liittyvät taidot ovat kuitenkin opeteltavissa yksinkertaisten harjoitteiden kautta. Harjoituksiin pohjautuvilla interventioilla on tutkitusti laaja-alaisia vaikutuksia niin yleiseen kuin työhön liittyvään hyvinvointiin. Psykologinen joustavuus lisääntyy. Taidot tuovat selkeyttä mieleen ja sen myötä uusia voimavaroja. Ne lisäävät luovuutta ja rohkeutta. Yhteistyösuhteisiin tulee uudenlaista joustavuutta, mutta myös tarvittaessa jämäkkyyttä. Taidot toimivat myös puskurina haastavien aikojen edessä ja näin edistävät työkykyä sekä ennaltaehkäisevät psyykkisten ja fyysisten sairauksien syntyä. Työelämässä taidot lisäävät työyhteistön hyvinvointia ja tuottavuutta etenkin jos taitoja hankitaan koko työyhteisössä ja esimiehen johdolla.
Tarjoan psykologista tukea erilaisten elämänhaasteiden kohdatessa yksilöille, pariskunnille ja ryhmille.
Järjestän myös tapahtumia/tunteja, joiden tavoitteena on irrottautua kiireen, ahdistuksen tai alakulon tuomasta raskaudesta sekä lisätä elinvoimaa.
Järjestän työhyvinvointikoulutusta käyttäen mindfulness-perustaisia menetelmiä:
K1. Työhyvinvointia mindfulnessista -luentokoulutus
Kuvaus: Koulutus on aiheeseen johdatteleva luento mutta mukana on myös käytännön harjoituksia.
Tavoite: Osallistujat ymmärtävät mitä mindfulness on ja sen tuomista vaikutuksista, saavat kokemuksen harjoitteista sekä näkevät näiden yhteyden työhyvinvointiin. Kohdejoukko: Aiheesta kiinnostuneet yhteisöt. Kesto: 2-4 tuntia.
K2. Kohti työhyvinvointia mindfulness-ohjelman avulla
Kuvaus: Koulutuksessa pureudutaan laaja-alaisesti mindfulness-ohjelmaan (Muupu) ja harjoitteluun omakohtaisesti hyödyntäen ryhmäläisten kokemuksia.Tavoite: Osallistujat saavat kokemuksen mindfulnessiin ja psykologiseen joustavuuteen liittyvien taitojen harjoittelusta, oppivat harjoittelun perusperiaatteet sekä yhteyden yleiseen ja työhyvinvointiin. Osallistujat saavat mukaansa ohjelman, jonka avulla he voivat itsenäisesti jatkaa harjoitteluaan kotona. Kohdejoukko: Aiheesta kiinnostuneet työyhteistöt työnantajan ja esimiesten johdolla. Kesto: 5 x 2 tuntia + kotiharjoittelu.
K3. Mindfulness-taitojen syventäminen -ryhmätyönohjaus
Kuvaus: Työnohjaukselliseen, kuukausittain kokoontuvaan ryhmään otetaan mukaan osallistujia, jotka omaavat perustaidot mindfulness:ta (K2 tai vastaava kokemus taustalla). Ryhmässä syvennytään työelämässä esiin tulleisiin hyvinvointihaasteisiin mindfulness-taitoja ja psykologista joustavuutta samalla syventäen. Kohdejoukko: Aiheesta kiinnostuneet työnantajat / esimiehet / yrittäjät tms. Kesto: 5-10 x 2 tuntia.
Varaa aika, kysy lisää aiheista tai pyydä tarjous tapahtumista tai koulutuksista.
anne.puolakanaho( at ) aprica.fi, Puh:0400435580.